(tidigare WriteReader)
Läromedel i svenska för åk F-3
Skriv och läs är ett läromedel för att utveckla viktiga skriv- och läsfärdigheter för de yngsta eleverna genom att skapa egna böcker i ett enkelt och tydligt format. Eleverna kommer snabbt igång med att skapa sina egna digitala böcker och motiveras till fortsatt eget skrivande. Du som pedagog kan med hjälp av flera smarta funktioner direkt ge varje elev återkoppling och stöd i skrivprocessen. Skriv och läs är forskningsbaserat och har bland annat finansierats med bidrag från Danmarks Pedagogiska Högskola och Danmarks Tekniske Universitet. Idag använder hundratusentals elever i Danmark, Norge, USA och Sverige Skriv och läs i undervisningen. Skriv och läs hette tidigare WriteReader i Sverige.
Lustfyllt och målfokuserat skrivande med åk 1 på möllegårdens skola i Karlshamns kommun
Enkelt och roligt
Med de färdiga mallarna hjälper du dina elever att snabbt och enkelt komma igång med sitt skrivande och "Tal till text" funktionen gör att även de yngsta kan skapa texter. Ett begränsat urval av färger, typsnitt och bilder gör att dina elever helt kan fokusera på skrivuppgiften.
Skapa egna böcker
Det är enkelt att skriva ut och göra snygga böcker som eleverna kan vara stolta över! Att skriva för en tydlig mottagare som klasskamrater, föräldrar eller en bredare publik ökar elevernas motivation. När eleverna vet att deras texter kommer att läsas och uppskattas av andra, anstränger de sig mer för att skriva engagerande och korrekt.
Publicera och dela
Att få skriva och illustrera sina egna böcker förbättrar inte bara elevernas skrivfärdigheter utan också deras kreativitet och självförtroende. Med skriv och Läs kan eleverna se sina idéer bli till verklighet i form av riktiga, publicerbara böcker.
Läsrum Sverige
I Läsrum Sverige har vi samlat böcker som skolklasser i Sverige vill dela digitalt med andra elever, lärare eller föräldrar. Att ha en tydlig mottagare för sina böcker gör stor skillnad för elevernas självkänsla och skrivlust. För att provläsa några böcker klicka på bilden bredvid eller öppna Läsrum Sverige. Klicka på det LÄSRUM du vill och läs några av böckerna för att bli inspirerad!
Skriv och LÄs - utvald till UNICEFs lista med "Edtech for good"
Vi är mycket stolta och och glada över att Skriv och läs som enda svenska språk läromedel har valts ut av UNICEF. Urvalet av EdTech produkter är gjort av UNICEF som har granskat ett stort antal lärverktyg globalt och valt ut 17 verktyg. Skriv och läs fick maximal poäng i utvärderingen, vilket endast ett fåtal produkter har fått. EdTech for Good är utvecklat av UNICEF för att identifiera och utvärdera högkvalitativa EdTech-lösningar som förbättrar läranderesultat för barn över hela världen. Läs mer om utnämningen här.
Ett tydligt stöd i elevens skrivprocess
Skriv och läs inbyggda stödstrukturer är framtagna för att stötta elevernas skrivprocess under lågstadiet. Eleverna skapar sina egna texter genom att skriva, spela in sin röst och lägga in bilder. När de yngsta eleverna i början av sin läs- och skrivutveckling börjar känna igen och skriva enkla ordbilder kan de genom att lyssna på ljud och bokstäver lära sig att forma ord och förstå dess betydelser. Det ljudande tangentbordet hjälper eleverna att befästa bokstavsljuden och de får snabb återkoppling via talsyntes. Pedagogen kan skriva det som eleven sagt och eleven får med talsyntes texten uppläst. Det är här grunden för läs- och skrivkunnighet läggs samtidigt som eleven upptäcker språket på ett lustfyllt sätt.
stödstruktur
Böckernas tydliga layout hjälper och stöttar eleven att komma igång i skrivprocessen.
Nybörjarskrivning
Läraren skriver det elev har sagt eller skrivit, utan att ändra i elevens text.
Orbank, stödord
Läraren skriver stödord eller förslag på ord eleven kan använda för att bygga ut sin text.
"Pedagog rutan"- för Stöd, instruktioner och återkoppling
När eleven sedan börjar skapa längre meningar och skriva enkla texter kan "Pedagog rutan" under elevens text användas av dig som lärare för att stötta eleven under hela skrivprocessen, ge feedback på stavning, ordval och grammatik utan att ändra i elevens text. Så småningom när eleverna producerar sammanhängande texter med början, mitt och slut kan läraren direkt i programmet ge eleven återkoppling på hur eleven till exempel beskriver händelser och karaktärer eller använder olika texttyper.
Varför skriv och Läs?
Skriv och läs är ett fantastiskt verktyg som gör det enklet för alla elever att hitta glädjen i skrivandet och upptäcka språket! En rad tekniska funktioner gör Skriv och läs tillgängligt för alla elever. Läraren kan stötta eleven med hjälp av färdiga stödmallar, "pedagog rutan" för direkt återkoppling och en lagom stor bildbank sorterad efter teman. De färdiga böckerna som eleverna kan skapa och skriva ut eller dela digitalt med andra ökar elevens självkänsla och lust att fortsätta skriva.
Tekninska Inställningar
-
- Talsyntes
- Tal till text
- Stavningskontroll
- Tangentbordsljud (bokstavsljud och bokstavsnamn)
Stöd i skrivprocessen
-
- Pedagogens ruta (vuxenskrivning)
- Mallar med stödstrukturer
- Direkt feedback och instruktioner
- Ordbank och "Börjor"
- Anpassad bildbank
publicera och dela
-
- Klassens bokhylla
- Skriv ut böcker (PDF)
- Dela länk
- Läsrum
"Man blir inspirerad till att skriva fler böcker"
Adrian Larsson, 9år Möllegårdens skola i Karlshamn
tidigare och pågående forskning
Skriv och Läs är ett forskningsbaserat läromedel och har sedan 2012 varit involverad i flera stora forskningsprojekt om tidig läs- och skrivinlärning i Danmark, Schweiz och USA. Just nu pågår ett stort projekt i Danmark och USA om hur AI kan hjälpa läraren att bättre analysera och stödja varje elevs skrivutveckling. Läs mer om denna forskning och tidigare genomförda projekt och ladda ner rapporter här.
Janus Madsen är grundskolläraren från Odense i Danmark som under de senaste 20 åren tillsammans med forskare i olika projekt har utvecklat olika läromedel för matematik och läskunnighet. Idag driver och leder han olika forskningprojekt om tidigt skrivande och matematikundervisning med olika infallsvinklar som AI, dyslexi och differentierad undervisning.