Mina intryck ifrån BETT2019

2019-01-24

Just nu pågår BETT-mässan i London. BETT är Europas största IT-mässa med inriktning mot skola och lärande. Mässan har återkommit varje år i januari sedan 1985 och i år medverkar ca. 850 företag, 105 start-ups och över 35 tusen besökare väntas ifrån 130 olika länder. Mässan hålls i gigantiska lokaler (Excel) en bit utanför centrala London. BETT brukar locka många svenska besökare, både till själva mässan och till diverse kringarrangemang med seminarier och nätverk.

Som del i lanseringen av Kartläggaren hade mystudyweb tillsammans med Fagbokförlaget en monter på BETT både 2014 och 2015. Det var ett mycket bra sätt att nå ut till de tusentals svenska skolmänniskor som varje år besöker mässan. Sedan dess har vi regelbundet besökt BETT främst för omvärldsspaning och för att få koll på de senaste trenderna både inom teknik och forskning inom den industri som kallas ”EDtech”. I år besökte vi BETT den första utställningsdagen och här är mina intryck av årets mässa.

Det första man slås av när man kommer till mässan är hur otroligt stor den är, det fullkomligt myllrar av skolfolk från hela Europa, några skolklasser med elever i skoluniform ser man också i vimlet! Det är häftiga med stora mötesplatser som BETT är att så många faktiskt tar sig dit. I kön till garderoben småpratar jag med en rektor ifrån Rom, i cafeterian på lunchen hör jag både franska, tyska, finska och ett gäng  lärare från Skottland frågar om de kan slå sig ner vid mitt bord. Tänk vad häftigt om dessa möten var lite mer organiserade, så att fler skolmänniskor ifrån olika länder lättare kunde byta erfarenheter och knyta kontakter.

Från att mässan öppnar på morgonen till sen eftermiddag rullar ett mycket ambitiöst program av föreläsningar som tar upp olika aspekter av It och skolan. Det är en mix av namnkunniga forskare ifrån Europas ledande universitet, blandat med lärare, elever och skolledare som berättar mer praktiska erfarenheter ifrån klassrummet och skolvardagen. Alla föreläsningar på BETT är gratis och det kostar ingenting att gå in på mässan. Jag tar med mig hem en spännande föreläsning om "AI (Artificiell Intelligens) i undervisningen" som handlade om Dr. Ashok Goel aktuella forskning på området. Är du också intresserad av hur AI kommer att utvecklas inom skolans område i framtiden, titta t.ex på hans TED Talk här.

Men BETT är framförallt en mötesplats för de teknikföretag som verkar i skolans värld. I den gigantiska utställningshallen presenteras de senaste inom IT och lärande. Där visas  många stora skärmar och projektorer, många robotar som dansar, legobilar som ska byggas och programmeras av eleverna, de kodas och blinkar i microbitar och gulliga robotar. 3D skrivare som nu har blivit mycket enklare att använda och billigare att köpa går nu att sälja även till skolor.  Mitt intryck var att det i år var något färre företag med traditionella digitala läromedel och mer plats för hårdvara och stora system för olika typer av skoladministration. Självklart så domineras utställningen av de stora ”drakarnas” montrar som Microsoft och Google. (Det är ju trots allt de som betalar kalaset!) Även länder utanför Europa som Korea, Israel, Egypten, Ryssland och Förenade Arabemiraten ställer ut sina företag i egna paviljonger. Både Norge och Danmark har varsin monter där de visar upp sina företag inom skola och IT. Med tanke på hur många svenska företag som är framgångsrika inom EDtech och att så många svenskar besöker BETT varje år, så är det ganska märkligt att inte Sverige inte har någon egen paviljong på BETT?

För att få ut det mesta av  BETT bör du planera din vistelse noga i förväg och  gör upp en plan för vad du vill se och vilka områden du vill lära dig mer om, då blir det lättare att hitta guldkornen. Våga fråga och var nyfiken på de människor du möter. BETT är en fantastisk arena för alla som arbetar i skolan och är intresserade av framtidens undervisning. Där finns så mycket samlad expertis både inom företagande och forskning ifrån hela världen att ta del av, gratis och på ett och samma ställe. Det är kanske den största anledningen för oss skolmänniskor besöka BETT!

Om Jessica Crona:
Jag är legitimerad lärare och har undervisat elever på alla nivåer inom grundskolan i ca.12 år och har även arbetat som speciallärare.

2012 grundade jag och min man Mystudyweb Sweden AB och idag driver vi företaget på heltid. 

Jag brinner för skolutveckling och hoppas att denna blogg kan inspirera till en mer digital undervisning!