Intervju: Läraren Jenny berättar om hur hon jobbar med Matific i åk.4

2024-03-27

Jenny Stål arbetar som lärare i årskurs 4 på Lärande grundskola Vik (Vira) i Upplands Väsby utanför Stockholm. Hon har tillsammans med sina elever använt Matific under läsåret 2023/2024 och i en kort intervju berättar hon för oss om hur hon och klassen upplever arbetet.

"Det som är coolt med Matific är att de elever som har haft det kämpigast med matematiken, helt plötsligt tycker att det är kul med matte ! "

Vad tycker du om innehållet och upplägget i matific?

Äventyrsön, där eleverna  jobbar efter sin egen arbetsplan och får uppgifter anpassat till sin nivå automatiskt i programmet tycker jag är superbra! Det blir ett bra "flow" för eleverna när de ganska snabbt kommer vidare i sin uppgifter, samtidigt som det är väldigt varierat. Spelen fungerar mycket bra för de elever som har väldigt svårt för matte, eftersom de hela tiden blir utmanade på sin nivå.

Men att spela Arena spel med hela klassen är det bästa! Jag brukar oftast välja något moment som vi har jobbat med mycket och som jag vet att alla har koll på och sedan bjuder jag in eleverna att vara med i en live-match. Alla mina elever gillar det och sitter koncentrerade, som tända ljus - det blir sånt bra fokus!

Jag tycker också mycket om att jag kan tilldela eleverna arbete, alltså bestämma vilka moment de ska jobba med. Då kan jag enkelt koppla övningar och spel till det som vi just nu arbetar med i matten.

Hur arbetar ni med Matific i klassrummet?

På vår skola har vi inte ett traditionellt klassrum, utan vi jobbar mycket i olika lärmiljöer. Eleverna har till exempel inte en bestämd arbetsplats utan i dialog med oss pedagoger hittar vi en bra plats att arbeta utifrån ämne, arbetsområde, arbetsuppgift och behov. Det som har varit spännande att se är att när eleverna arbetar med Matific är de koncentrerade hela tiden när de jobbar och flaxar inte ut på annat med datorn eller tappar fokus. Vi har jobbat med Matific på lektionerna i matte, men för vissa elever kan det även vara när de behöver en paus från något annat eller så är det en belöning att jobba en stund med Matific.

Vad tycker eleverna om matific?

Alla mina elever tycker det är väldigt roligt, men framför allt är det de elever som vanligtvis tycker matte är tråkigt och svårt som tycker att det. Helt otroligt kul!

Vad tycker föräldrarna om Matific?

Jag har hört spontant från föräldrar att barnen nu med Matific sitter och jobbar frivilligt hemma och med mer än de uppgifter jag har tilldelat dem. Spännande också att se hur eleverna arbetar live, via Live Classroom, där får jag möjlighet att direkt återkoppla till både elever och föräldrar, väldigt uppskattat!

Är det några områden i matematiken du tycker Matific fungerar särskilt bra för?

Jag tycker till exempel att när vi nu jobbar med multiplikation att det är roligt när det är så stor variation på uppgifterna. I en vanlig mattebok är det ofta ganska många uppgifter som ser lika ut. Men i Matific får eleverna lösa uppgifter inom samma område men på lite olika sätt. Det gör att jag verkligen kan se om eleven förstår uppgifterna och inte bara klickar sig igenom.

Är det några elever som Matific fungerar extra bra för?

Elever som brukar vara negativa till matten. Jag tror att det är för att Matific väcker nyfikenheten och ökar elevernas självförtroende. Det som är coolt med Matific är att de elever som har haft det kämpigast med matematiken, helt plötsligt tycker att det är kul med matte!