Fredrik Backlund har jobbat som kurator på Domarhagsskolan i över 10 år och är ofta ute i klasserna för att direkt stötta elever och lärare. Domarhagsskolan är Avestas mest centrala högstadieskola och här går ca.320 elever i åk.7-9. Avesta kommun i Dalarna har en hög andel flerspråkiga elever och med en stor social spridning vilket skapar en bra mix av olika elever, tycker Fredrik .
Hur använder ni pass i skolans elevhälsoarbete?
Det är andra året vi använder PASS nu och vi upplever att det är mycket värdefullt att göra enkäten eftersom vi genom den får väldigt bra information om hur varje elev upplever sin skolsituation. Resultaten på enkäten berättar för oss vilka grupper eller vilka elever som vi behöver uppmärksamma. Ofta förstärker PASS det vi redan sett eller har haft en känsla för. Till exempel den där klassen där många elever har låg studiemotivation, då bekräftar PASS detta för oss ytterligare och vi kan agera på det. Vi gör PASS med eleverna varje termin, det brukar vara i oktober och i mars vilket även ger oss möjlighet att följa upp eventuella insatser vi satt in mellan enkäterna.
PASS är ett mycket bra verktyg för att ta tempen på stämningen i en klass och tydligare ringa in orosmoment. PASS ger också mig som kurator, bättre möjlighet att verkligen gå på djupet i stödet till både mentorerna och ledningsgruppen.
Hur jobbar ni rent konkret med elevernas mående?
Det brukar vara skolledningen, jag (kurator) och ibland även skolsyster som tillsammans går igen resultaten så fort eleverna har genomfört enkäten. Sedan brukar vi träffa alla mentorer och gå igenom resultaten med dem på årskurs och klassnivå. Den första analysen är mer bred och på gruppnivå när vi tittar på till exempel elevernas självkänsla, motivation, mående och allmän trivsel i skolan. Frågor vi brukar ställa oss, kan vara: - "Vilka klasser sticker ut?" - "Är det några elever vi behöver uppmärksamma?" För de elever som är "röda" inom något område i en klass signalerar resultatet att där behöver vi göra mer riktade insatser på individnivå. Då kan jag som kurator kopplas in direkt för samtal med eleverna och jag upplever att jag oftare nu med PASS kan fånga upp saker snabbare.
Vi tycker också att det är viktigt att ha föräldrarna med det arbete vi gör på skolan. Så vi (EHT-teamet) brukar även ha en kort dragning om resultaten på föräldrarådet, något som vi upplever som mycket uppskattat.
Har Pass förändrat ert sätt att jobba på något sätt?
Ja, kanske har vårt arbete blivit lite mer pricksäkert nu. Att elever med till exempel beteende- eller skolutmaningar som vi i EHT kanske redan haft koll blir "röda" även i PASS är väntat, men sedan så är det alltid är några elever som varje gång överraskar oss. Till exempel var det nyligen en flicka i årskurs 7 som lärarna upplevde trivdes i skolan och hade många kompisar men ändå fick mycket låga resultat på PASS och som vi kunde uppmärksamma och ta reda på mer om hur hon egentligen mådde. Alla ungdomar är inte alltid så öppna med vad de tänker och tycker och ibland missar vi vuxna att fånga upp signaler.
Vilka fördelar Ser du med PASS ?
Ja, flera fördelar. Som ensam kurator på en ganska stor skola så har man tyvärr inte obegränsat med tid och resurser. Förra läsåret kollade vi av resultaten i PASS klassvis för att bättre avgöra vilka klasser vi skulle prioritera. Utifrån resultaten kunde vi sedan dela in eleverna för samtal i tjej- och killgrupper. I en klass var det tjejer med låg studiemotivation och killar som hade en tråkig attityd både sinsemellan och mot andra elever i skolan. Då var det enklare för mig att jobba vidare med just dessa elever i mer riktade samtal eller sätta in andra interventioner.
Mentorstiden används oftast för arbete med eleverna kring mående, motivation, självkänsla, kamratskap och andra viktiga ämnen. Naturligtvis finns både skolledningen och jag som kurator med som stöd för lärarna. PASS hjälper mig också att bättre korrigera stödet jag ger till lärare och mentorer. Syftet med det förebyggande elevhälsoarbetet är ju att både vuxna och barn ska ha en så bra skola som möjligt där vi trivs och utvecklas tillsammans. Det låter kanske självklart, men det är ett viktigt pågående arbete som hela tiden måste vara aktuellt!