Vill ni arbeta mer med digitala läromedel och verktyg på er skola? Har ni svårt att välja rätt bland de digitala produkter som finns? På mystudyweb har vi arbetat med digitala läromedel för skolan sedan 2011. Här har vi samlat våra 10 bästa tips för vad man kan tänka på när man väljer digitalt läromedel till skolan.
1. Satsa på ett läromedel som spar tid
Pedagogisk effektivitet kan vara svårt att mäta, men om du som lärare spar tid upptäcker du snart! Att t.ex alla övningar är självrättande, att det går att skräddarsy uppgifter och läxor för enskilda elever och att dina elevers resultat och aktivitet sammanställs automatiskt är exempel på funktioner som kan spara mycket tid för läraren.
2. Ta reda på vad eleverna gillar
Det är viktigt att välja ett läromedel som uppskattas av både elever och lärare. Kan du som lärare få det underlag du behöver för bedömning, t.ex. elevens nedlagda tid och resultat? Kan eleven se och följa sin egen utveckling? Tycker eleverna om att arbeta med läromedlet och upplever eleven att det är väl använd tid?
3. Välj ett läromedel som är enkelt att komma igång med.
Det ska inte vara tekniskt krångligt att använda ett digitalt läromedel. Kan du som lärare enkelt förstå hur produkten ska användas? Förstår eleverna? Hur enkelt är det att få support om du kör fast?
4. Testa i liten skala först
Testa hellre ett nytt läromedel i liten skala först och få en bra start med t.ex en klass eller en årskurs. Om det är krav på att hela skolan ska använda samma läromedel finns det risk att alla lärare inte kommer igång.
5. Undvik gratistester
Även om "gratis är gott", så är risken stor att engagemanget uteblir. Öronmärk istället en slant för att kunna köpa in licenser till en ”pilot” för att prova på ett nytt digitalt läromedel – utvärdera sedan och lägg pengarna på det läromedel som ni tycker fungerar bäst med era elever.
6. Ta reda på vad ni vill få ut av läromedlet
Hur underlättar läromedlet min undervisning? Variera olika undervisningssätt efter läget och eleverna. Ska det digitala läromedlet ersätta något som görs på papper eller i bok idag eller ska verktyget tillföra något nytt till undervisningen.
7. Välj ett läromedel som är plattformsoberoende
Idag måste ett digitalt läromedel fungera lika bra på såväl dator som surfplatta och med alla webbläsare. Nätverk och hårdvara skall inte heller vara ett hinder om skolan ska kunna använda digitala läromedel effektivt.
8. Få med rektor på tåget
Det är en viktig roll för skolledaren att bygga upp en kvalitetssäkring kring de digitala läromedel och verktyg som skolan använder. Lärarna behöver också ges tid för fortbildning, tid att testa och utvärdera digitala läromedel.
9. Involvera föräldrarna
Fördelen med många digitala produkter är att läromedlet enkelt kan ”följa med eleven hem”. Men, det finns en risk att föräldrar kanske inte känner inte igen sig och blir osäkra på hur det digitala läromedlet ska användas. Fundera på hur ni på bästa sätt informerar föräldrarna om de digitala läromedel ni använder i undervisningen.
10. Uppfinn inte hjulet själv
Skapa ett system på skolan för hur ni delar med er och sprider tips på bra digitala produkter och läromedel lärare emellan. På sociala medier finns även många grupper för lärare där man kan få bra tips och råd ifrån lärare vad som fungerat bra på andra skolor runt om i landet.