MINA BÄSTA TIPS INFÖR FÖRÄLDRAMÖTET

2017-09-28

Nu är det hög tid för föräldramöten i många skolor och här har jag samlat några av mina bästa tips till dig som lärare för ett lyckat föräldramöte.

Lärare som välkomnar föräldrar till föräldrarmöte på skola

Jag har alltid gillat föräldramöten och att träffa mina elevers familjemedlemmar. Jag gillar leendena och de hoppfulla samtalen. Men visst har jag också varit med om mindre lyckade föräldramöten, både i min roll som lärare och som förälder till tre barn i skolan.  Mitt första tips till dig som lärare är:

Förbered dig noga och lämna inget åt slumpen

Om du är ny på skolan - prata med en annan erfaren kollega om hur föräldramöten brukar genomföras på din skola och be om råd angående din presentation och förberedelser.

 • Vad vill du ta upp med föräldrarna på mötet? Skriv en agenda för din presentation och skicka gärna hem några punkter till föräldrarna innan föräldramötet så de kan de förbereda sig och känna sig mer delaktiga på själva mötet.
 • Repetera din presentation flera gånger, så att du ger ett säkert och lugnt intryck.
 • Testa tekniken (ljud&bild) i god tid innan så att du är säker på att presentationen fungerar som du vill.
 • Klä dig i bekväma kläder som samtidigt ger ett professionellt intryck. Detta är mycket viktigare än du kanske tror. ”You never get a second chance to make a first impression”
 • Ge dig själv ett ”pep talk” och påminn dig om att du är en kompetent lärare som är mycket kvalificerad att undervisa och kommer att göra ett bra jobb.

Skapa ett välkomnande klassrum

Om mötet ska vara i ditt klassrum kan du förbereda klassrummet så att alla föräldrar känner sig välkomna och samtidigt visa att detta är ett rum för lärande.

 • Städa undan papperstravar, röriga pennburkar eller annat som kan ge ett stökigt intryck.
 • Några tända ljus, en skål med frukt eller några kex kan vara en bra isbrytare som får alla att slappna av.
 • Samla in och visa upp några aktuella elevarbeten för att ge föräldrarna en chans att ta del av allt ni gör på lektionerna.

Förslag på agenda för föräldramöte

Låt inte din presentation ta för lång tid av mötet. Passa istället på att låta föräldrarna lära känna dig och varandra. ”Information som lika gärna kan skrivas i ett mejl ska inte ta upp tid här.”

 • Välkommen! - Berätta lite om dig själv, din grundläggande inställning till undervisning och lärande, dina förväntningar på eleverna och hur man bäst kontaktar dig.
 • Genomgång av – t.ex läroplanens mål, dagliga rutiner, stora projekt, skolans regler, visa aktuella läromedel, läxor och ansvarsfördelning: skolan - eleven – hemmet
 • Val av föräldrarepresentanter
 • Övriga frågor

Avsluta mötet positivt

Vid de flesta föräldramöten kommer någon förälder med frågor om saker som läraren inte har någon kontroll över. Föräldern kan t.ex ifrågasätta den tid som spenderas på nationella prov, kritisera någon av skolans ordningsregler eller ett antaget läromedel. Försök att möta dessa frågor så positivt som möjligt, genom att förklara gjorda val (om du kan) och hänvisa istället till ansvarig person. Avsluta mötet positivt och tacka föräldrarna för att de kom och att du ser fram emot terminen eller läsåret. Efter ett givande föräldramöte ska man känna sig glad och hoppfull!