Tävla med din klass i myON Reading Competition 2024!

2024-05-06

myON Reading Competition är en 14 dagar digital läsutmaning för alla klasser i grundskolan och gymnasiet som blir en perfekt avslutning på vårterminen! Ge dina elever tillgång till tusentals  engelska böcker i olika genrer och stilar och låt alla elever läsa texter om ett ämne som intresserar just dem och på precis lagom nivå. Eftersom ni tävlar som klass skapar tävlingen även fin sammanhållning då eleverna kämpar tillsammans.

TÄVLA OM Fina priser

De klasser som läser flest böcker eller nyhetsartiklar på myON och lyckas samla ihop flest poäng under tävlingen vinner ett bidrag till klasskassan som kan användas till en gemensam  lyxfika eller ett pizzaparty som avslutning på läsåret!

Priser- "Bästa klassen" : GULD: 1000:-, SILVER: 800:-, BRONS: 600:-

VAD ÄR mYON?

myON är en produkt från det amerikanska företaget Renaissance Learning och används av över 5 miljoner elever globalt varje år. myON lanserades i Sverige i mars 2024 och är en digital läsplattform som innehåller över 8,000 engelska böcker i olika genrer och stilar. När klassen har registrerats kan eleverna logga in på klassens gemensamma myON-konto och välja mellan tusentals bilderböcker, serier, skönlitteratur, faktböcker eller eller nyhetsartiklar utifrån eget intresse och läsninvå.

"KOm I gång" - utbildning

I denna korta "Kom igång med myON" utbildning via Teams får du veta allt om hur du använder myON med dina elever. Välj det datum som passar bäst och anmäl dig, HÄR

ÖPPEN FÖR alla ELEVER I ÅK.F-9 & Gymnasiet

Tävlingens syfte är att öka elevernas deltagande och intresse för läsning och språk. Förhoppningen är att tävlingen ska väcka eller öka elevernas läslust i engelska och lägga grunden för ett långsiktigt intresse och kärlek till språket.  Klassen tävlar tillsammans och utvecklar språkkunskaper,  ordförråd och fraser i ett autentiskt sammanhang som engagerar då alla elever kan läsa texter som intresserar dem och på rätt nivå.

Hur fungerar det?

 • Registreringen är öppen mellan den 7 - 19 maj 2024
 • Tävlingen pågår 20 maj - 31 maj 2024
 • När klassen är registrerad kommer vi att skicka klassens inloggningsuppgifter till dig via e-post. Alla elever i klassen loggar sedan in med samma användarnamn och lösenord.
 • Alla klasser kommer kostnadsfritt att ha tillgång till alla böcker och nyhetsartiklar som finns myON från den dag då deras konto skapas till den 30 juli.
 • Vi rekommenderar att klasser som inte tidigare använt myON i god tid före tävlingen loggar in och börjar "värma upp" för att bekanta sig med innehållet och hur myON fungerar.
 • myON fungerar på alla webbläsare och enheter (datorer, surfplattor och telefoner)

Regler för tävlingen

 • Det finns ingen gräns för hur många sidor, böcker  eller artiklar varje elev får läsa, men endast slutförda böcker kommer att läggas till klassens totalsumma.
 • Under tävlingsperioden kan eleverna logga in och logga ut så många gånger man vill och när som helst.
 • Den version av myON ni använder under tävlingen skiljer sig något åt från den fullständiga versionen. Det går därför inte att "spara" sidor i en öppnad bok om man avbryter läsningen. Men, alla minuter och sidor som eleverna läser på myON räknas så klassen får poäng även för böcker som ej är slutförda.
 • Poängen på topplistan är viktad
  • Antal slutförda böcker+sidor+lästa minuter (60 % av det vägda genomsnittet)
  • Antal slutförda artiklar+lästa minuter (40 % av det vägda genomsnittet)

VAR KAN JAG SE MIN KLASS RANKING OCH POÄNG?

Under tävlingen kommer läraren att kunna följa klassens samtagna aktivitet (total lästid och antal utlästa böcker) via knappen nedan. Topplistan uppdateras dagligen och uppdaterad topplista publiceras tidig eftermiddag vardagar.