”Vi är otroligt imponerade! Eleverna har gått i gång på Matific på ett sätt vi inte kunde ana. De har med glädje räknat om flera uppgifter. Det händer inte så ofta i en mattebok.”
INTERVJU: Annika Persson är grundskollärare och förstelärare på Västerskolan i Östra Göinge kommun. Hon har jobbat med digitalisering i skolan sedan 2011, undervisat på lärarutbildningen och har tillsammans med Karin Jönsson skrivit boken ” Datorplattor i tidiga skolår” Studentlitteratur, 2018. Tillsammans med elever och kollegor i årskurs 3 har hon använt Matific under våren 2024 och i en kort intervju berättar hon för oss om hur hon och eleverna upplever arbetet.
HUR HITTADE DU MATIFIC?
Jag hörde talas om Matifics Olympiad i matematik i en grupp för lärare på sociala medier. En tävling i matematik såg spännande ut och den låg så bra i tiden också. Vi hade precis avslutat en period med nationella proven så det kändes bra att göra något helt annorlunda med eleverna.
VAD TYCKTE ELEVERA OM ATT TÄVLA I MATEMATIK OLYMPIADEN?
Eftersom vi hörde talas om tävlingen i ganska god tid så kunde vi börja jobba med Matific ett par veckor innan tävlingen startade, det gav eleverna möjlighet att bekanta sig med hur allt fungerade. Först blev jag lite orolig för att eleverna kanske skulle tröttna och inte orka fortsätta jobba när tävlingen startade, men det blev tvärtom – eleverna var extremt taggade!
Första tävlingsdagen tog det lite tid för eleverna att förstå vilka aktiviteter som de skulle spela för att få sina stjärnor, Arena -spel till exempel som de älskar att spela och utmana varandra gav till exempel inte lika många stjärnor som arbete på Äventyrsön.
Eleverna blev verkligen taggade av att det var en tävling mot andra skolor och klasser i Sverige och eleverna kunde följa hur de låg till i rankingen då vi hade topplistan uppe på en skärm längst fram i klassrummet.
Det var också roligt att se att det inte alltid var de elever man kunde förvänta sig som låg högt på topplistan.
VILKA VINSTER SER DU MED MATIFIC?
Vi är otroligt imponerade! Eleverna har gått i gång på Matific på ett sätt vi inte kunde ana. Många har jobbat extra både på kvällarna hemma och på fritids och det som fortsatt jobba mest nu efter tävlingen är de vanligtvis mest svårflörtade eleverna vilket är väldigt roligt.
Det har varit häftigt att få se helt nya sidor hos eleverna. När de jobbar med matte på Matific är det fullt fokus och de har med glädje räknat om flera uppgifter. Det händer inte så ofta i en mattebok.
Flera elever har också tyckt att det har varit roligt att få jobba med andra områden än det som tas upp i matteboken, som till exempel vinklar och vinkelsumma som vi inte brukar jobba med i åk.3. Det ger eleverna självförtroende att få nosa lite på mer avancerad matematik och förhoppningsvis väcker det nyfikenhet.
VAD SKILJER MATIFIC FRÅN ANDRA DIGITAL LÄROMEDEL?
Jag har jobbat med digitalisering i skolan i över 10 år och jag har nog provat de flesta digitala läromedel och verktyg som finns. Det är framförallt två kriterier som jag anser ska vara uppfyllda för att det ska vara ett bra digitalt läromedel:
ADAPTIVT
Med adaptivt menar jag att programmet anpassar innehållet efter eleverna så att varje elev utmanas på lagom nivå. Där har det digitala läromedel en otrolig fördel och jag tror att det kommer bli ett tydligare krav på alla läromedel i framtiden. Det är fantastiskt när två elever i samma klass kan sitta bredvid varandra, uppleva att de jobbar med ”samma sak” men i själva verket jobbar de med uppgifter som är flera årskurser ifrån varandra. Båda eleverna får utamaning och växer, utifrån sin förmåga och arbetstakt
DJUPET I PEDAGOGIKEN
Innehållet måste hålla hög kvalitet. Det är djupet i pedagogiken som är viktigast inte snygg design eller coola effekter. Det märker man ganska snabbt om det bara är en glättig yta utan innehåll.
Matific uppfyller båda mina krav för ett bra läromedel. Design och spelupplägget är snyggt, tilltalande och engagerande för eleverna. Men, det finns samtidigt ett djup i pedagogiken och det blir tydligare för mig som lärare ju längre tid eleverna jobbar med Matific. Det är också bra att det är ett läromedel som uppmuntrar eleverna till att jobba tillsammans, inte bara individuell färdighetsträning där eleven sitter själv med lurar och jobbar.