Att läsa är något som det inte enbart räcker att göra i skolan. För att få flyt i sin läsning krävs träning och åter träning och då blir den egna läsningen på fritiden avgörande. Många lärare talar om ”sommartappet” för skillnaden mellan de elever som läst mycket under sommarlovet och de som inte öppnat en bok blir extra tydlig.
Varför slukar då en del barn böcker, medan andra barn i samma ålder hatar att läsa? Hur skapar man läslust? Vem bär ansvaret för att barn läser?
Den stora utmaningen är inte bara att få eleverna att läsa - det är att få dem att njuta av det och välja boken, framför skärmen och andra aktiviteter. Föräldrarnas roll att inspirera sina barn till läsning är naturligtvis viktigast, men vi vet också att det finns familjer där de vuxna inte regelbundet läser skönlitteratur. Där spelar skolan en extra viktig roll för att hitta lusten till läsning och här kommer några bra tips!
VÄLJ BÖCKER SOM INTRESSERAR
Olika barn tycker om olika typer av böcker. Be eleverna skriva en lista på områden som intresserar dem (hästar, ishockey, vänskap, spänning, rysare o.s.v). Om boken är intressant spelar det kanske mindre roll om boken är på lite för hög språklig nivå. Tipsa också dina elever om att skriva upp författarens namn, när de läst en bok de gillar. Chansen att författaren skrivit fler böcker som liknar den bok de gillade är stor och kanske finns det t.o.m en hel serie böcker om samma personer att läsa. Nästa gång de går till biblioteket kan de fråga om böcker som handlar om deras favoritområden eller andra författare som skriver böcker som liknar deras favoritförfattare.
Alla kommunbibliotek erbjuder extra långa sommarlån. Uppmuntra dina elever att skaffa sig ett lånekort, så de kan gå till biblioteket även under sommaren när skolans bibliotek är stängt.
ALL LÄSNING ÄR BRA LÄSNING
Många barn gillar faktaböcker, och att nå till litteraturens värld via dinosaurier eller rymden är inte så dumt. Lite äldre elever kanske tycker det är spännande att läsa en biografi om någon känd person som man gillar eller är nyfiken på. För många unga kan också tidningar och serier vara en ingång till att även läsa skönlitteratur. Varför inte tipsa om att läsa ”boken bakom filmen”, många bra filmer bygger ju på en bok ?
SKAPA NYA VANOR
Det är jätteviktigt, särskilt för de barn som har svårigheter, att ha struktur och skapa en ny vana kring läsningen. Kanske ska eleven ha som mål att alltid läsa på samma ställe varje dag och vid samma tid på dygnet i en viss tid? Ett bra knep är att knyta den nya vanan till en vana som man redan har. Exempel: Läs varje dag efter frukost i soffan, minst 20 minuter.
MÅL OCH BELÖNINGAR
Det är bra att låta eleverna sätta upp ett mål med sin sommarläsning. Om eleven klarar sitt mål väntar en belöning i slutet av sommaren. Varje elev bör själv noga tänka efter och sedan, i samråd med läraren bestämma ett rimligt mål för sin läsning under sommarlovet.
Med lite äldre elever tycker jag att den klassiska formeln SMART fungerar bra att utgå ifrån.
S = specifikt. Målet är tydligt.
M = mätbart. Det går att mäta mina framsteg.
A = accepterat. Jag har satt målet själv och accepterat det.
R = realistiskt. Målet ska vara rimligt för mig att nå.
T = tidsspecifikt. Ett datum när målet skall vara uppnått.
Exempel:
”När sommarlovet är slut (T) den [datum], kommer jag att ha läst X sidor eller X antal böcker. Under en normal vecka, (eller varje dag) kommer jag läsa X sidor eller X antal böcker (S och M).”
Fundera på hur du vill att dina eleverna redovisar vad de har läst. Ska de skriva ”dagbok” där de antecknar bokens titel och antal lästa sidor. Eller har klassen någon gemensam plattform på sociala medier där eleverna kan dela med sig av sina läsupplevelser under sommaren? Låt eleverna vara med och bestämma vilken belöning de ska få när de nått sina läsmål. Det kan vara en gemensam fest, en rolig utflykt eller ett individuellt diplom eller märke.