12 tips för att bli skolans bästa lärare!

2019-01-04
Playmobildockor som föreställer ett klassrum

foto: pixabay

Oavsett om du drömmer om att bli skolans bästa lärare, vinna ett lärarpris, att få högre lön eller om du helt enkelt bara känner att du fastnat lite och kör samma planeringar termin efter termin, så kommer här en checklista med 12 saker som kan vara bra att tänka på när du vill utvecklas i din roll som lärare.

1. BÖRJA SMÅTT

Låt saker ta tid – lärande är ett maraton, inte en sprint. Börja introducera ett nytt moment i liten skala och ge eleverna en pusselbit i taget.

2. DET FINNS ALLTID FLER ÄN ETT SÄTT

Idag finns mycket belägg inom forskningen för att studenternas studieresultat förbättras genom aktivt lärande. Exempel på modeller för aktivt lärande är problembaserat lärande (PBL), casemetodik, team-based learning (TBL) och projektbaserat lärande. Men, ibland är det klassisk ”katederundervisning” eller en gammeldags diktamen som passar bäst. Var beredd på att variera ditt upplägg efter ämne, område och den aktuella gruppen elever du har framför dig. Har du aldrig testat ett visst arbetssätt, så våga prova!

3. LYSSNA PÅ MÄNNISKOR OMKRING DIG

Kollegor, rektor, föräldrar och framförallt dina elever kan ge dig värdefull information om du är på rätt spår med din undervisning. Våga fråga vad andra tycker och lyssna noga på de svar du får!

4. NYFIKENHET ÄR VIKTIGAST FÖR LÄRANDE

”Om du inte kan väcka elevernas nyfikenhet – undervisa om något annat!” fick jag som råd av en erfaren kollega för några år sedan. Bra lärare föredrar engagerade elever framför lydiga. Och riktigt bra lärare, listar på något vis ut vad just sina elever går igång på – och använder det!

5. PRÖVA NYTT

Undervisning är, som bekant ett hantverk. Lek och testa dig fram. Lite mer av detta, lite mindre av det här, pröva det här istället, börja här istället för där… våga testa nya sätt att undervisa! Det håller inte bara ämnet fräscht för eleverna, det håller även dig skarp och relevant som pedagog i en tid när  världen utanför klassrummet fortsätter snurra...

6. PLANERA ALLA DINA LEKTIONER

Det finns många olika sätt att planera lektioners innehåll. Det är ok att tänka teknik först, centralt innehåll eller kanske helst av allt utgå från eleverna. Oavsett vilken ingång du har när du planerar ett område, så är det som i slutändan spelar roll, kraften och varaktigheten i det lärande som sedan sker hos eleverna. Klassisk ”tröskelpedagogik” (det vill säga att du tänker ut en lektionsplanering på väg till lektionen) är inte hållbart i längden, även om den mest rutinerade lärare också tar till det ibland!

7. VAR KORTFATTAD

Det är dina elever som ska få mest taltid i klassrummet, håll därför så kortfattade genomgångar som möjligt. Försök att växla mellan till exempel en kort genomgång, diskussion i smågrupper och eget arbete under samma lektion.

8. VAR TRYGG I DIN PEDAGOGISKA IDÉ

Ha koll på skillnaden mellan förvirrande och komplex. Mellan differentiering och individuell inlärning. Mellan projektbaserad inlärning och lärande genom projekt. Ha koll på läroplanen, kursplanen, mål och förmågor. Elevernas tid för undervisning är värdefull och det är din uppgift som lärare att fylla den med nyttigt innehåll så att varje elev ges möjlighet att nå sin fulla potential.

9. HJÄLP ELEVERNA ATT STÄLLA BRA FRÅGOR

Hjälp dina elever att förstå hur viktigt det är för inlärningen att kunna ställa bra frågor kring innehållet. Även med yngre elever kan man träna på mer komplexa frågor av typen: ”VAD ÄR SKILLNADEN MELLAN, HÅLLER DU MED OM , VAD SKULLE HÄNDA OM , VAD ÄR DINA TANKAR OM”.

10. VAR INTRESSANT

Knyt an till dina elever både genom innehållet i din undervisning och sättet du undervisar på. Var oförutsägbar. Börja lektionen med en smäll -en galen idé, en intressant historia, en bra sång, eller ett roligt skämt. Använd de knep som krävs för att få dina elever intresserade av ämnet, men se upp så du inte bara blir en pajas, då finns risken att dina elever bara minns ditt spexande och inte det de kunskaper du ville förmedla.

11. ÄLSKA DITT ÄMNE

Var intresserad av det ämne du undervisar i och håll dig uppdaterad om nya forskning inom just ditt ämne. Var medveten om och använd dig av de tricks, genvägar och intressanta egendomligheter som finns inom just ditt ämne.

12. DET HANDLAR INTE OM DIG

Var inte centrum för all uppmärksamhet i ditt klassrum. Karismatiska lärare är fantastiska - alla älskar dem - men om din röst och personlighet dominerar klassrummet dagligen är dina lektioner i obalans. Var ok med att ALLA dina kollegor, elever (och deras föräldrar) INTE kommer att älska dig och allt du gör – det betyder inte att du är en dålig lärare!