Så hjälper du dina elever att plugga smartare!

2018-11-12
Elev som sitter och pluggar i ett bibliotek

Foto: Pixabay

Varför presterar många elever långt under sin faktiska förmåga? Förmodligen beror detta till stor del på bristande studieteknik. Glädjande nog finns det en mängd enkla metoder som gör stor skillnad och som du som lärare kan förmedla till dina elever för att hjälpa dem att plugga smartare.  Här bjuder jag på ett urval av dessa tips:

TRÄNA MINNET

Under de senaste åren har hjärnforskningen tagit viktiga kliv framåt. Man har bland annat upptäckt att hjärnan lagrar minnen på olika platser i hjärnan när man tar in information på olika sätt och vid olika tillfällen. Rätt sorts studieteknik är avgörande för var information placerar sig i hjärnan – och hur eleven då skapar varaktiga minnen. Det finns flera smarta metoder för att hjälpa minnet på traven.

Platsmetoden

Ett exempel är platsmetoden. Den innebär att man ”lägger saker” man ska minnas på olika platser som man känner väl till till exempel sitt hem. Genom att använda visualisering och associering till platserna, blir det lättare för hjärnan att komma ihåg informationen.

Så här går det till:

  1. Föreställ dig en plats som du vet allt om, till exempel vägen från sängen till badrummet.
  2. Tänk på din morgonrutin. Din första plats är i din säng, den andra på mattan bredvid sängen och så vidare.
  3.  Fundera igenom vad du vill komma ihåg att köpa som exempelvis mjölk, ägg, tandborste och fisk.
  4. Koppla varje ord eller händelse till en plats. Se för din inre syn hur du vaknar av att mjölken flyter i sängen. När du sätter ner fötterna ligger äggen krossade under mattan o.s.v. Ju mer överdrivna minnesbilder desto bättre.
  5. För att minnas allt ta bara en mental promenad mellan platserna.

De senaste årens hjärnforskning visar också hur repetition skapar kopplingar och nätverk mellan neuroner det vill säga varaktiga minnen. Om eleven endast hårdpluggar inför ett prov ökar risken att kunskapen försvinner på sikt. Genom att repetera kunskap över en längre tid och hämta den från olika källor (Wikipedia, podcast, bok och Youtube) fastnar den bättre. Det beror på att nervcellsstrukturerna får hjälp av repetition och på så vis skapar kopplingar till många delar av hjärnan.

BÄTTRE FOKUS

Forskning visar att ju bättre fokus man har på en uppgift, desto lättare är det att lära sig och minnas den. Bra fokus hjälper hjärnan att koda information och med andra ord skapa minnen. Blir du störd eller distraherad av till exempel av ett konstant tittande i telefonen, ökar risken för att informationen inte fastnar i hjärnan. Att stänga av musiken eller andra bakgrundsljud och inte låta sig distraheras av en surrande mobiltelefon eller aviseringar på sin dator samtidigt som man pluggar kan vara ett bra tips för att eleven ska behålla fokus på uppgiften en längre stund.

PLANERA OCH PRIORITERA

Om eleverna lär sig att planera och prioritera sin tid lär de sig snabbare. I stället för att skjuta upp saker är att-göra-listor över saker som går snabbt att göra och planera in tid i kalendern för uppgifter som behöver lite längre tid ett bra trick. Att bocka av listan triggar dessutom belöningssystemet. Resultaten blir bättre när eleven börjar plugga i hyfsat god tid. Lär dem att tidsberäkning är viktigt. Alla är olika snabba, det gäller att lära sig hur lång tid det tar att göra en läxa eller plöja ett avsnitt i matteboken. Tipsa också eleverna om ungefär hur lång tid en uppgift bör ta, så blir det enklare för dem att göra upp en plan.

MILJÖOMBYTE OCH FYSISK AKTIVITET

Forskning visar att det är bra att byta plats när man repeterar. En ny miljö kan ge ett bättre fokus. Tipsa eleverna om att gå till ett kafé eller ett bibliotek när de ska plugga och är det fint väder kan eleven kanske eleven kan sitta ute på någon avskild plats. Hjärnan behöver mycket blod för att må bra och träning ger den bästa blodcirkulationen. En annan effekt av fysisk träning är att kroppen frigör endorfiner och andra ämnen som motverkar stress.

Slutligen...

10 SNABBA TIPS FÖR ATT PLUGGA SMARTARE!

1. Gör i ordning en plats hemma där du kan sitta i lugn och ro.
2. Stäng av telefon, TV, musik och andra störande saker när du studerar.
3. Studera på det sätt som passar din inlärning bäst.
4. Ta korta raster ofta, t.ex 5 min varje halvtimma.
5. Börja plugga i tid (vänta inte till sista minuten).
6. Börja med de svåraste uppgifterna och fortsätt sedan med de lättare.
7. Be om hjälp om du fastnar på en uppgift.
8. Anteckna när du läser och använd egna ord för att förklara svåra saker.
9. Gör en frågesport till dig själv med det du precis har läst.
10. Belönar dig själv efter en lyckad studiestund.