Så botar du din ”skolstarts-ångest”!

2020-08-14
Snart skolstart skrivet på block

Bara några dagar kvar nu…

Du kanske bävar inför skolstarten och är rädd för att du inte är redo att starta igång jobbet. Kanske försöker du även förbereda dina egna barn att gå tillbaka till skolan såväl som dig själv. Frågorna surrar i huvudet. Hur kommer mina elever att vara? Vad kommer de att tänka om mig? Vilken typ av lärare ska jag vara? Är jag redo att vakna tidigt igen och hålla mig uppe sent med betygsättning, rättning, bedömningar och projekt? Vilka nya strategier eller metoder kommer jag att implementera? Hur ska jag använda all den professionella utvecklingen som jag har deltagit i under sommaren eller måste jag ”starta om” hjärnan igen, eftersom jag helt har glömt skolan de senaste två månaderna?

Jag har ett viktigt råd till dig ... Börja smått!
Kom ihåg att dina elever också startar upp efter en lång ledighet. De kommer att befinna sig i en ny situation och de kan kanske behöva att du är extra snäll, vårdande och strukturerad. Hur som helst, du är professionell och du är expert på att läsa av vad varje elev behöver av dig för att kunna vara den bästa elev den kan.

Gör en lista till dig själv

Gör en kort lista och förvara den någonstans så att du tittar igenom den regelbundet.

✅Vad gör mig till en bra lärare?

✅Vad vill jag förbättra?

✅En idé till en ny lektion jag vill prova

✅ En ny metod / teknik jag vill använda

✅En stor idé jag vill genomföra

Minns att du har ett av de mest utmanande och givande jobb på planeten. Hantera varje dag med de problemlösningsfärdigheter som du har byggt upp genom åren. Är du ny lärare kan detta kanske vara lite svårare, men då har du förhoppningsvis någon snäll kollega som kan lotsa dig förbi de värsta grynnorna.

Le, skratta och njut

Även detta läsår kommer att bjuda på både bra dagar och dåliga dagar. När en tuff dag kommer, och det kommer, ta ett ögonblick och sätt dig hos dina favoritelever. Fråga dem hur deras dag är eller bara snacka en stund med dem. Chansen är stor att de då kommer att påminna dig om varför du en gång valde att arbeta som lärare.

Lycka till med det nya skolåret och ha kul. Le, skratta och njut av varje liten seger och reflektera över allt gott och all magi som skapas i ditt klassrum!