Så maximerar du undervisningstiden, om konsten att räcka till som lärare

2024-08-15

Du känner säkert igen känslan av att undervisningstiden aldrig riktigt räcker till. Med en eller flera elever som har behov av särskilt stöd kan man lätt själv känna sig otillräcklig. Finns det något universal recept på hur man lyckas optimera undervisningstiden. Här är några praktiska tips lånade från en mycket erfaren lärare:

planering med tydliga mål

- Tydliga lektionsplaneringar: Skapa detaljerade lektionsplaneringar med tydliga mål och tidsramar för varje aktivitet. Det hjälper dig att hålla undervisningen fokuserad och effektiv.

- Dagordning på tavlan: Skriv alltid upp din dagordning eller lektionsplanering på tavlan så att eleverna både vet vad som förväntas av dem och kan följa med i lektionens struktur.

använd tiden effektivt

- Kickstarta varje lektion: För att undvika förlorad tid i början av lektionen se till att alltid ha korta uppgifter redo för eleverna att arbeta med så fort de kommer in i klassrummet

- Tydliga övergångar: Planera övergångar mellan aktiviteter noggrant för att minimera tiden som går åt till att organisera om.

aktivera eleverna

- Interaktiv undervisning: Variera mellan olika tekniker för att hålla eleverna engagerade och aktiva i lärandet, som gruppdiskussioner, frågesport och individuella uppgifter

- Differentierad undervisning: Anpassa undervisningen efter olika elevers behov för att säkerställa att alla får ut det mesta av lektionen. Adaptiva läromedel som automatiskt anpassar innehållet efter elevens kunskapsnivå  som t.ex Matific är bra hjälpmedel.

Använd tekniken smart

- Digitala verktyg: Utnyttja digitala verktyg och plattformar för att skapa interaktiva och engagerande lektioner, till exempel genom användning av interaktiva laborationer i 3D  med ROQED eller Drama Studio.

- Flippat klassrum: Låt eleverna ta del av teoretiskt innehåll hemma genom video eller läsning, så att lektionstiden kan användas för diskussioner, projekt och fördjupning.

tydliga regler i klassrummet

- Klassrumsregler: Ha tydliga regler och rutiner på plats som är väl kända för alla elever. Detta minskar störningar och hjälper till att hålla fokus på lärandet.

- Positiv förstärkning: Använd positiv förstärkning så ofta du kan,  för att uppmuntra önskvärda beteenden och öka elevernas motivation.

Avbrott med fysisk aktivitet

- Lägg gärna in korta avbrott med rörelse i din lektionsplanering som t.ex dans, yoga, springa ett varv runt huset, gå ett ärende.

- Erbjud elever med ytterligare behov möjlighet till spontana raster eller korta rörelsepass, under ordnade former så att de inte stör resten av gruppen

bedömning och feedback

- Snabb återkoppling: Ge omedelbar feedback på uppgifter och aktiviteter för att hjälpa eleverna förstå och korrigera sina misstag i realtid.

- Exit tickets: Använd exit tickets (korta frågor som eleverna svarar på i slutet av lektionen) för att snabbt bedöma vad de har lärt sig och identifiera eventuella missuppfattningar.

samarbetA

- Elevsamarbete: Uppmuntra elever att arbeta i par eller grupper för att lösa problem tillsammans. Detta främjar djupare förståelse genom diskussion och samarbete.

- Lärarsamarbete: Öppna upp för samarbeta med kollegor för att dela resurser och undervisningsstrategier som kan förbättra lärandet för alla elever.

Kontinuerlig reflektion och förbättrinG

- Utvärdera undervisningen: Reflektera regelbundet över vad som fungerar bra och vad som kan förbättras. Justera din undervisning baserat på denna reflektion och elevfeedback.

- Elevreflektion: Låt eleverna reflektera över sitt eget lärande, vilket kan hjälpa dem att utveckla sitt eget lärande och förbättra sina studieresultat.