Så här förbereder du för distansundervisning vid ett Coronavirus utbrott

2020-03-13
Elev som arbetar koncentrerat vid dator vid distansundervisning

När nu när coronaviruset fortsätter att spridas runt om i världen, inför skolor i fler länder distansundervisning i syfte att bromsa sjukdomen. Men har alla skolor en plan och verktyg på plats för att möjliggöra en snabb övergång till distansundervisning vid behov? Om din skola inte har en plan ännu är det inte för sent - eller för tidigt - att börja förbereda den eventuella övergången till distansundervisning.

Jag blev nyfiken på hur lärare agerat i andra länder när skolor plötsligt stängs ner och började leta runt på nätet. Detta blogginlägg innehåller några röster med tips från lärare i Peking, Hong Kong, Washington och Wuhan som redan har undervisat på distans en tid på grund av Coronavirusstängningar.

1. Säkertäll digitalt kapital

En förutsättning för att distansundervisning ska fungera är att alla elever har tillgång till dator och internetuppkoppling. Under en avstängning av skolan kan föräldrar också arbeta hemifrån, vilket betyder att flera personer i familjen kan behöva använda en eller två datorer. Se därför till att alla onlineverktyg fungerar även på mobila enheter, om en bärbar dator inte är tillgänglig.

2. Öva innan stängningen

Lärare som redan bygger en stor del av sin undervisning på digitala läromedel och verktyg, ligger naturligtvis ett steg före och har kanske lättare att växla över till distansundervisning. Skolor som inte redan använder digitala läromedel och verktyg, måste dyka in i detta nu.  Varje lärare behöver själva sätta sig in i vilka verktyg som finns och är lämpliga för sin undervisning och sedan, om det finns tid, gärna öva på dessa tillsammans med eleverna i klassrummet och låta eleverna pröva verktygen hemma.

Sandra Chow, chef för innovation och digital lärande vid Keystone Academy i Peking  där skolorna har undervisat på nätet sedan i början av februari säger att lärare inte kommer att ångra att spendera tid på detta. ”Inget av detta arbete kommer att vara bortkastat” säger hon, "eftersom många av de färdigheter som lärts under distansundervisningsperioden, kommer att vara lika användbara i ett vanligt klassrum."

3. Ge tydliga förväntningar till personal och föräldrar.

Under en nedstängning är kommunikation mellan skolan, föräldrar och elever naturligtvis extra viktig. "I en online-miljö är allas oro och ångest hög och kommunikationskanalerna måste vara frekventa, tydliga och kortfattade," säger Chow.

Enligt biträdande rektor David Lowe, Washington state, USA vars skolor stängde ner den 9 mars bör skolan förbereda en lista med alla detaljer om hur skolan ska fungera under en stängning så att personal och föräldrar är har samma uppfattning. Denna lista bör innehålla information om: var man hittar de dagliga uppgifterna, webbplatser och verktyg som eleverna kommer att behöva, hur man loggar in och vad man ska göra om tekniken inte fungerar och slutligen skolans förväntningar på föräldrarna.

4. Ta dig tid att planera

Om en nedstängning kommer plötsligt, innan skolan och lärarna är redo att undervisa digitalt, investera lite tid - även om det bara är en dag eller två - för att förbereda dig innan du rullar ut distansundervisning med eleverna. Den korta förseningen med att starta onlinelektioner kommer att betala sig på lång sikt.

I Washington-distriktet där Lowe arbetar, fick personalen tid för att bli redo för en överhängande stängning. "Området tog en hel dag för alla arbetslag att träffas och skapa en plan för molninlärning," säger Lowe. "Det var ett riktigt smart drag." När sedan skolorna i distriktet stängdes två dagar senare fick lärarna två planeringsdagar innan de helt hoppade in onlineundervisning med eleverna. Denna förberedelse och planeringsdagarna hjälpte mycket för att få en så smidig övergång som möjligt för både elever, lärare och föräldrar.

5. Packa din väska

Se till att du har tillgång till allt du behöver hemifrån om du inte kan återvända till skolan eller ta hem din skoldator och flytta dina filer till molnet.

6.Upprätta dagliga scheman

Förväntningarna bör vara tydliga om när lärare och elever måste vara inloggade. En hel dag framför en skärm är mycket för både barn och lärare, särskilt för familjer som kanske delar en enhet.

Adam Hill, lärare på Victoria Shanghai Academy i Hong Kong, som har hållit stängts sedan 22 januari och började erbjuda fjärrlärande den 5 februari berättar: ”Många skolor väljer två incheckningstider - ett morgonmöte och en eftermiddagsincheckning - och ger sedan familjer flexibilitet om hur de organiserar hemma-skolan under dagen.

Andra skolor omorganiserar skolans schema genom att sprida en skoldag över två dagar. Elever deltar i tre lektioner på förmiddagen och har sedan eftermiddagarna att arbeta självständigt med möjlighet att interagera med sina lärare under en speciell "kontorstid", då läraren är tillgänglig för frågor. Nästa dag deltar de resterande klasserna online på morgonen och har sedan kontorstid med lärare på eftermiddagen.”

7. Erbjud bra undervisning

Under extrema omständigheter som en improviserad och plötslig skolstängning är det frestande för lärarna att ladda upp arbetsblad av typen ”fylleri-övningar” för elever att arbeta med. Men online-undervisning under en stängning - särskilt vid längre stängning - bör vara minst lika engagerande som klassrumsupplevelsen (om inte mer) annars kommer eleverna att drabbas. Chows rektorsgrupp i Peking rekommenderar:

  • - Bryt ner undervisningsmomenten i mindre bitar
  • - Var tydlig när det gäller förväntningar på onlinedeltagande
  • - Ge omedelbar (eller åtminstone ofta) feedback genom kunskapskontroller, kommentarer i samarbetsdokument eller i chatt för att hålla eleverna motiverade och arbeta vidare.
  • - Inkludera virtuella möten, livechats eller videohandledning för att upprätthålla en mänsklig anknytning.

8. Planera för självständigt lärande

Tänk på att föräldrar antingen kan vara på jobbet eller arbetar hemifrån och kanske inte kan hjälpa sina barn så mycket. Därför är det viktigt att utforma undervisningen så att den inte kräver mycket stöd från föräldrar. Att ge föräldrar vägledning om hur de kan stödja sina barn i en online-inlärningsmodell är också bra.

9. Ta tag i det känslomässigt svåra

Att vara isolerad i hemmet kan vara ångestframkallande för en del familjer och över tid kan rädslan för hur samhället hanterar en global kris förvärras. Att ta sig tid till att kontrollera även elevers känslor är lika viktigt som att ha koll på att eleverna gör sina skoluppgifter.

Ögonvittnen från lärare i Wuhan, Kina, coronavirusutbrottets centrum berättar:  ”Efter veckor där familjer till stor del var begränsade till sina lägenheter, började lärarna ringa varandra och lämnade linjen öppen, även om de inte pratade. De ville helt enkelt ha trösten att kunna tala och låta någon höra sina röster. " Om en stängning varar länge kommer du att sakna dina elever, och de kommer att sakna både dig och varandra. Det kan tyckas roligt och skönt att arbeta hemifrån, men det kan vara utmanande att följa ett regelbundet schema. Några saker som kan hjälpa till är:

  • - Ta regelbundna pauser.
  • - Ta tid för dina studier.
  • - Håll dina vanliga sovrutiner
  • - Begränsa distraktioner när det är möjligt (stäng till exempel aviseringar på sociala medier).
  • - Sätt dagliga och veckovisa mål.
  • - Få tid att umgås med vänner, även om det bara är online.

10. Välj rätt verktyg och håll fast vid dem

Nuförtiden finns ett brett utbud av digitala läromedel och olika verktyg för skolor, många är till och med gratis och Sverige ligger långt fram jämfört med många andra länder. Med så mycket där ute kan det vara frestande att försöka använda allt. Istället är rådet att begränsa antalet verktyg, appar och plattformar så att elever och deras föräldrar inte blir överväldigade. Enklast och bäst är förstås att börja med att inventera vilka digitala verktyg som redan används och uppskattas av andra lärare på skolan. Kan dessa lärare hjälpa till att introducera verktygen till sina kollegor så att de snabbare kommer igång med sin undervisning?

Ifall er skola redan använder våra produkter Kartläggaren och mystudyweb har ni mycket goda förursättningar att komma igång snabbt med distansundervisning

  • - En bra första start är att eleverna börjar arbeta i mystudyweb med sina individuella undervisningsförslag ifrån Kartläggaren (IAPer). Alla elever har då ett individuellt upplägg på lämplig nivå och det är lätt för läraren att följa upp elevernas arbete.
  • - Nästa steg kan vara att läraren skapar uppdrag som består av en eller flera videolektioner samt ett antal övningar på individuell eller gruppnivå

Vill ni snabbt lära er mer om hur ni kan använda våra verktyg för fjärrundervisning kan ni anmäla er till en onlinedemo eller kostnadsfritt testa.