"GRIT" - uthållighet och inre drivkraft!
”Mina elever ger upp alldeles för lätt” ,”Många elever orkar inte lyssna på genomgångar som är längre än fem minuter ” eller ”De flesta elever saknar tålamod och strategier när det blir svårt”. Visst har du hört någon kollega säga så här, kanske har du själv tänkt eller sagt något liknande!?
Elever som stöter på utmaningar i sitt lärande glömmer ofta bort att utmaningar som initialt kanske bromsar inlärningen är nödvändiga för långsiktig lärande. Oavsett uppgift, både i skolan och livet i stort, så kommer du då och då till ett ”hinder” som du bara måste hitta ett sätt att ta dig förbi. När du gjort det, känner du dig stärkt och nästa gång du möter ett hinder så har du erfarenhet som kan hjälpa dig att lättare komma vidare. Det är denna inställning som ibland kallas ”grit”.
Här ger jag några konkreta tips på saker du kan testa i klassrummet för att hjälpa dina elever att utveckla en tolerans och strategier för att bättre hantera utmaningar, bli mer uthålliga, utveckla ett inre driv och förmågan att inte ge upp vid motgångar:
1. Beröm processen inte produkten eller personen
Hur du som lärare väljer att uttrycka dig i klassrummet är viktigare än du kanske tror. Elever använder vuxna som förebilder och använder ofta t.o.m samma ordval när de själva ska formulera sig eller t.ex ge feedback på en annan elevs arbete. Var noga med att betona processen istället för personen eller den färdiga produkten när du ger beröm, då kommer dina elever också göra det!
I STÄLLET FÖR:
”Bra jobbat! Du är verkligen talangfull!”
”Du är bra på engelska. Du fick ett A på ditt senaste prov.”
”Du har rätt! Du visste svaret hela tiden.”
”Du är en så bra elev!”
PROVA:
”Bra jobbat! Du har verkligen utvecklats i..!”
”Du hade verkligen pluggat bra till provet, din förbättring visar det.”
”Du använde flera olika sätt att lösa uppgiften, tills du äntligen kom på det.”
”Du har tränat på att hålla fokus, försöka förstå uppgiften och sätta upp mål för dig själv. Bra gjort!”
2. Lär dina elever att lägga till det lilla ordet ”än”
Undvik att säga saker som ”Det är rätt” och visa istället eleverna att du är intresserade av hur dina elever tänker. Fråga eleverna om det finns ett enklare sätt att lösa problemet eller om de kan ge ett alternativt svar. Be eleverna omformulera sig mer specifikt och med högre nivå i ordförråd. När dina elever säger: ”Jag kan inte” eller ”Jag vet inte”, hjälp dem att lägga till det lilla ordet ”än”. ”Jag kan inte detta -än” Då betonar du att med ansträngning, träning och med hjälp av olika inlärningsstrategier så är det möjligt att uppnå sitt mål.
3. Utmana dina elever i en “21-day mindset challenge”
Psykologer brukar säga att det tar tre veckor för en person att byta tankemönster. Det här är en spännande utmaning att prova med lite äldre elever. En 21-dagars tankeutmaning går ut på att varje elev hittar på ett litet konkret mål som de kan säga eller öva för att förändra sitt sätt att tänka. Ge eleverna små kort där de skriver sitt ”tankelöfte” som de sedan sätter upp på en anslagstavla eller så delar du ut korten till eleverna varje morgon. Alternativt kan du skapa ett Google Doc eller ett annat online-samarbetsdokument där eleverna kan skriva sina tankesätt. Då kan de också stödja och uppmuntra varandra. Ett exempel på ett löfte kan vara: ”Jag ska räcka upp handen och bidra till klassen en gång varje dag. Jag ska göra det eftersom jag tror att det är något som en säker person skulle göra. Jag påminner mig varje dag om att jag är en säker person, även om jag inte helt tror på det. ”
Uppmuntra eleverna att registrera sina framsteg i tankesättutmaningen varje dag. Eleverna kan checka in dagligen eller helt enkelt klicka i samarbetsdokumentet och på så sätt hållas ansvariga för att de fullföljer utmaningen. Efter 21 dagar utvärderar ni tillsammans och varje elev får reflektera över om deras tankemönster har påverkats. Jag lovar att ni kommer att ha spännande diskussioner i klassen!
4. Skapa en ”Wall of Fame” – med kända personer som misslyckades på första försöket
Låt eleverna sammanställa en ”Wall of Fame” att hänga i klassrummet eller i korridoren med exempel på kändisar och berömda personer (både levande och döda) som alla har varit med om stora tragedier och bakslag i sina liv, men som ändå till slut lyckats tack vara sin uthållighet och ”grit”. Låt gärna eleverna komplettera listan med personer de har i sin närhet, kanske intervjua en äldre släkting eller någon de känner i eller utanför skolan som de upplever har ”grit”.
Exempel på berömdheter som skulle passa är t.ex: Albert Einstein, Bill Gates, J.K Rowling, Malala, Selma Lagerlöf eller Walt Disney. Ja, listan kan göras lång…
Äldre elever kan uppskatta att se Steve Jobs berömda tal till avgångstudenterna på Stanford universitetet 2005. Förutom att det är ett mycket välskivet tal så innehåller det flera bra ämnen att arbeta vidare med, bland annat mantrat “Stay hungry, stay foolish”. Med detta menade Jobs att man alltid ska vara hungrig på att lära sig nya saker, alltid leta efter nästa stora grej så att man inte blir självbelåten. Med uppmaningen att ”förbli dum”, menade han att om du inte vet gränserna för något, så finns heller igen gräns och du kan då komma hur långt som helst, längre än någon annat tidigare varit! Att skapa en “Stay hungry, stay foolish” atmosfär i klassrummet, handlar om att få alla elever att känna sig trygga med att ingen fråga är för dum för att ställas och ingen tanke är fel. I vårt klassrum lyssnar vi på varandra och misstag är bra, för det är av dem vi lär oss! Läs och se Steve jobs tal, HÄR.
PASS faktor 7 "Tilltro till det egna lärandet"
PASS elevenkäter bygger på nio standardiserade faktorer som tagits fram tillsammans med forskare på bland annat University of Oxford och University of Cambridge. Dessa faktorer har genom omfattande forskning av brittiska skolpsykologer på 600,000 elever visat sig vara väsentligt kopplade till en elevers välmående och skolframgångar. I en serie blogginlägg kommer jag skriva om dessa faktorer.
Klicka HÄR ifall du är nyfiken på PASS och vill testa direkt?